Dana 01. listopada 2023. godine završava trajanje provedbe projekta „Ulaganje u infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane GDCK Pregrada“, kojeg je provodilo GDCK Pregrada od 01. siječnja 2023. godine.

Za financiranje projekta odobrena su bespovratna sredstva kroz Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane objavljenog u okviru provedbe Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2027.

Potpisanim Ugovorom sa Ministarstvom  poljoprivrede  GDCK Pregrada, kao posredniku u lancu doniranje hrane,  odobren je iznos od 13.260,59 EUR-a. Navedena sredstva iskorištena su u cijelosti, sukladno proračunu projekta, za nabavku opreme potrebne prilikom postupka doniranja hrane, odnosno od preuzimanja od donatora, preko skladištenja u skladištu GDCK Pregrada pa do podjele korisnicima donirane hrane.

Nabavljeni su skladišni regali, kolica, košare za skladištenje i transport, usisavač za mokro/suho usisavanje, rashladni ormar, zamrzivač, auto-prikolica te informatička oprema. Tom nabavkom  u potpunosti je ostvaren cilj projekta – stvaranje osnovnih preduvjeta za povećanje količine donirane hrane, čime se doprinosi smanjenju otpada od hrane te povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina stanovnika, a doniranje hrane smatra se najpoželjnijom metodom za sprečavanje nastanka otpada od hrane.

GDCK Pregrada je od 2016. godine upisano u Registar posrednika u doniranju hrane, te svake godine u podjelu hrane uključuje cca 250 korisnika, stanovnika Grada Pregrade i Općina Desinić i Hum na Sutli. Infrastrukturnim opremanjem skladišta stvoreni su preduvjeti za preuzimanje većeg broja donacija, s obzirom na mogućnosti pravilnog skladištenja donirane hrane.

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Crvenog križa Pregrada.