U prostorijama Gradskog muzeja u Pregradi održana je završna konferencija projekta „Veselo, veselo seniori: socijalno uključivanje starijih osoba sa sela kroz učinkovite socijalne usluge“, na kojoj su sudjelovali projektni partneri, suradnici, stručnjaci u provođenju socijalnih usluga za starije osobe, korisnici projekta, te uzvanici.

Kroz zanimljivu prezentaciju koordinatorice projekta Ivane Hustić prikazane su brojne aktivnosti i usluge koje su se provodile tijekom dvogodišnjeg razdoblja, a sve u cilju socijalnog uključivanja i unapređenja kvalitete života osoba iznad 65 godina starosti, jačanje podrške obitelji, razvoj volonterstva i međugeneracijske solidarnosti. Sve planirane projektne aktivnosti od dnevnih aktivnosti, prijevoza korisnika, edukacija za volontere, radionica za članove obitelji i edukacija za stručne osobe u cijelosti su realizirane, a u iste su bile uključene 173 osobe starije od 65 godina s područja Grada Pregrade, te Općina Desinić i Hum na Sutli.

Koordinatorica edukacija za stručne osobe Nataša Koražija ukratko je prisutne izvijestila da je kao rezultat dodatnih edukacija stručnih osoba izrađena Brošura za obitelj i širu javnost pod nazivom „Starost i starenje“ u tiskanom i digitalnom obliku. Isto tako izrađen je Vodić sa standardima kvalitete socijalnih usluga u digitalnom obliku, kojeg će moći koristiti svi zainteresirani provoditelji socijalnih usluga, a može se preuzeti na web. Stranici GDCK Pregrada.

Ravnateljica GDCK Pregrada Štefica Pasarić ujedno i voditeljica projekta zahvalila je svima uključenima u projektne aktivnosti na suradnji i pomoći, a posebnu zahvalu uputila članovima projektnog tima i partnerima u projektu Gradu Pregrada, Općini Desinić, Općini Hum na Sutli, Centru za socijalnu skrb Krapina, LAG-u Zagorje-Sutla, te Mreži udruga Zagor. Također je iznijela zamolbu, da je i ubuduće potrebno zajedništvo i suradnja, kako bi se pronašao model za nastavak projektnih aktivnosti do ponovnog raspisivanja natječaja za dobivanje EU sredstava , kako bi se zadržala sadašnja razina kvalitete socijalnih usluga za starije osobe.

Sudionici projekta Katarina Čuček iz Huma na Sutli, Terezija Kantoci iz Pregrade i Ivan Hlupić iz Desinića izrazili su svoje veliko zadovoljstvo projektnim aktivnostima i napomenuli da su im iste bile od izuzetno velike važnosti jer su im znatno popravile kvalitetu života. Isto tako su zamolili sve prisutne da se uključe u rješavanje pitanja nastavka spomenutih aktivnosti i usluga, te uputili veliku pohvalu i zahvalu svim članovima projektnog tima na profesionalno odrađenim projektnim aktivnostima.

Gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj čestitao je GDCK Pregrada na sjajnom projektu, te iznio zadovoljstvo brojem uključenih sudionika – osoba starije životne dobi, jer upravo takvim projektima dobivaju priliku da se osjećaju bitnima, što je izuzetno važno za svako društvo da brine o starijim osobama, a osobito onima kojima je takva pomoć i potrebna. Također je napomenuo da vjeruje da će se aktivnosti projekta nastaviti, te da će Grad Pregrada rado biti partner i podržavati projektne aktivnosti.

Zamjenica Izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak , također je čestitala na prekrasnom projektu koji je digao zadovoljstvo života mještana ovog kraja, te zahvalila svima koji su svojim djelovanjem na ovom projektu ukazali na prisutnost humanosti u društvu i dokazali da je humanost ono što mora biti imperativ današnjeg društva.

Po završetku konferencije uslijedio je mali domjenak u novouređenim prostorijama GDCK Pregrada za dnevne aktivnosti, čije je uređenje također djelomično financirano iz sredstava projekta.

Više slika pogledajte na poveznici.