U vijećnici Grada Pregrade u ponedjeljak, 25. studenog 2019. održana je svečanost obilježavanja 40 godina samostalnog djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Pregrada.

Ravnateljica društva Štefica Pasarić osvrnula se tom prilikom na povijest društva te podsjetila na veliku ulogu ove humanitarne organizacije u svim stanjima ugrožavanja života, kao i na brojne aktivnosti i projekte koje društvo provodi.

„Prvi koraci samostalnosti bili su izuzetno teški. Aktivnosti su se provodile isključivo na terenu, nije bilo osnovnih sredstava za rad, ali unatoč tome, nastojale su se provoditi osnovne aktivnosti, kao što su promicanje humanitarnih ciljeva Crvenog križa te organizacija aktivnosti od opće koristi, poput akcija prikupljanja i raspodjele rabljene odjeće, provođenja tečajeva iz pružanja prve pomoći te provođenje akcija darivanja krvi. Uz pomoć Hrvatskog Crvenog križa i kreditnim sredstvima kupljen je vlastiti prostor 2007. godine, a 2012. godine svi prostori su stavljeni u funkciju čime se otvorila mogućnost za provođenje dodatnih projekata“, istaknula je ravnateljica društva te navela brojne projekte koje društvo provodi, od kojih su u tijeku prijevoz starijih osoba, koje koristi stotinjak građana, Žene za zagorje, Humanitarni paket za središnju Hrvatsku te FEAD II „Školski pribor i oprema za školarce u središnjoj Hrvatskoj“. Također, pri GDCK Pregrada djeluju savjetovališta i klubovi kao što su Savjetovalište za ovisnosti, Savjetovalište za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine, Klub dijabetičara, Klub 60+.

Svečanosti je prisustvovao gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj koji je pohvalio sve djelatnike i volontere društva. „Sve ono lijepo i pozitivno što utjelovljuje Crveni križ ne bi bilo moguće bez onih koji daju sebe i svoje slobodno vrijeme za pomoć drugima. Meni je drago da kao lokalna samouprava možemo dati nešto više od onoga što je naša zakonska obveza te vjerujem da budućnost Crvenog križa u Pregradi s ovakvom jakom ekipom i podrškom uopće nije upitna“, rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Čestitku na ovom jubileju uputio je i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek koji je zahvalio društvu na svemu što čini za stanovništvo KZŽ te im tom prilikom uručio zahvalnicu za rad te trajan doprinos stvaranju boljeg društva i zajednice.

Prisutne je pozdravio izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt istaknuvši kako GDCK Pregrada ima pravo biti ponosno na svoje rezultate. „Ne dijelim nikad društva na velika i mala, dijelim ih na ona koja sa otvorenim srcem rade svoj posao, a to je upravo onaj dobar osjećaj koji smo imali kad smo vidjeli što ste radili u proteklih 40 godina“, rekao je Markt.

Uz njih, nazočni su bili potpredsjednik Hrvatskog Crvenog križa Franjo Gregurić, zamjenica izvršnog predsjednika Marina Pinjagić Telak te ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović.

Povodom 40. obljetnice podijeljene su zahvalnice svima koji su pružili podršku radu društva, koje je nagrađenima uručila dopredsjednica GDCK Pregrada Božena Krsnik, a kao zahvala za izuzetan doprinos radu i razvoju te ostvarivanju humanitarnih zadaća GDCK Pregrada dodijeljeno je počasno članstvo Josipu Pavleku i Heleni Brezinščak.

Za glazbeni ugođaj zaslužni su bili učenici Glazbene škole Pregrada, a osim njih nastupili su i polaznici Dječjeg vrtića Naša radost iz Pregrade, inače volonteri GDCK Pregrada.
Izvor: službene stranice Grada Pregrade