Svjetski dan prve pomoći prilika je za promicanje znanja i vještina prve pomoći za širu javnost. Ovom prigodom želimo istaknuti važnu ulogu koju Društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca imaju u pružanju kvalitetne obuke prve pomoći širom svijeta, kroz izgradnju i jačanje kapaciteta zajednice i njihov odgovor na situacije prilikom kojih je došlo do ozljeda ili bolesti.
Vještine prve pomoći trebaju biti dostupne svima kao značajan humanitarni čin koji ljudima omogućuje spašavanje života i pomaže u oporavku od iznenadne bolesti ili ozljede. Posjedovanje vještina prve pomoći osnažuje pojedinca za poduzimanje brzih mjera za smanjenje ili stabilizaciju ozbiljnih ozljeda te za poboljšanje šansi za preživljavanje ozlijeđenih ili naglo oboljelih osoba.
Izuzeti, odnosno marginalizirati osobu, znači onemogućiti osobi pristup određenom mjestu, grupi ili privilegiji ili je isključiti iz razmatranja.
Potrebno je uključiti ljude svih dobnih aktivnosti kako bi naučili tehnike prve pomoći, osobito neodgodivu prvu pomoć. Edukcije iz prve pomoći treba razviti i prilagoditi da budu dostupne za svakog pojedinca i sve ciljane skupine. Potrebno je podići svijest o tome kako učenje prve pomoći može biti način za osnaživanje ljudi unutar društva.
Edukacije iz prve pomoći trebaju biti dostupne svima.
Svaki život je važan: prva pomoć je čin humanosti jer označava spremnost za spašavanje života, gdje se pritom poštuju različitosti i ne postoji diskriminacija.
Svatko ima potencijal naučiti prvu pomoć i spasiti živote, bez obzira na njegovu osobnu ili socijalnu situaciju.