Već devetu godinu za redom prema preporuci Međunarodne Dijabetičke Federacije 14. studenog obilježava se Svjetski dan dijabetesa.
Dijabetes je bolest koja je u posljednje vrijeme sve više u porastu te se procjenjuje da u svijetu ima više od 250 milijuna oboljelih i to pretežno u razvijenijim zemljama.
U Hrvatskoj je 2016. godine zabilježeno 284 185 osoba sa šećernom bolešću, a pretpostavlja se da preko 40 % slučajeva nije ni dijagnosticirano. Bolest nastaje zbog poremećaja ili potpunog prestanka rada gušterače, čija je inače zadaća proizvodnja hormona inzulina koji pomaže razgradnji šećera. Razlikujemo nekoliko tipova dijabetesa. Tip 1 češće se javlja kod mlađih osoba, tip 2 koji ima preko 90% oboljelih, te gestacijski tip koji predstavlja posebnu vrstu dijabetesa koji pogađa samo žene u trudnoći. Imajući na umu da dijabetes za sobom povlači još mnoštvo zdravstvenih problema, važno je provoditi redovite kontrole i ukloniti rizične čimbenike poput prekomjerne tjelesne težine ,nepravilne prehrane ,smanjiti tjelesnu neaktivnost i razinu stresa.
Dijabetes je bolest koja se ne može izliječiti, ali se usvajanjem zdravih navika i samopraćenjem može držati pod kontrolom. Kod Gradskog društva Crvenog križa Pregrada djeluje Klub dijabetičara koji je osnovan s ciljem da edukacijom, druženjima i izmjenjivanjima iskustava, tjelesnom aktivnošću, stalnom kontrolom razine šećera i krvnog tlaka te raznim predavanjima o šećernoj bolesti unaprijedi život svakog člana.
Pozivamo sve zainteresirane građane da se priključe radu Kluba, a sve potrebne informacije mogu dobiti u Gradskom društvu Crvenog križa Pregrada.